Jak zachowywać się przy stole? 22 praktyczne porady

Jak zachowywać się przy stole? 22 praktyczne porady ŚWIĘTA Z KLASĄ

Polskie święta w dużej mierze składają się z biesiadowania. Nie mogę powiedzieć, że tego nie lubię – to jedyny moment, kiedy spotykając osoby na co dzień mieszkające daleko, mogę spędzić z nimi więcej czasu. Czas spędzany przy stole dla wielu jest jednak uciążliwy. Siorbanie, mlaskanie, kopanie pod stołem, brudny obrus i mnóstwo nietaktownych żartów – chyba każdy przeżył kiedyś takie katusze. Jak regularnie powtarzam, savoir-vivre jest po to, by ułatwiać życie. Dzisiaj dam Ci więc 22 porady, które odpowiedzą na odwieczne pytanie: jak zachowywać się przy stole?

22 porady jak zachowywać się przy stole

1. Sztućców używaj w kolejności od zewnątrz do wewnątrz

To chyba najbardziej praktyczna porada dotycząca tego jak zachowywać się przy stole. Jeśli zdarzy Ci się sytuacja, w której nie wiesz, jakich sztućców używać do kolejnego posiłku, idź za zasadą kolejności. Co to oznacza? Dania powinny być podawane w takiej kolejności, w jakiej sztućce ułożone są na stole: od zewnątrz do wewnątrz. Jeśli nadal coś Ci się nie zgadza, wybierz klasyczne sztućce, czyli te, które najlepiej znasz. Żaden dobrze wychowany człowiek nie zwróci Ci uwagi.

2. Łokcie ze stołu. Zawsze

Staraj się wyrobić w sobie nawyk trzymania łokci poza stołem. Wiem, że na początku może być to trudne, jednak staraj się kontrolować swoje ciało. O stół opieraj wyłącznie nadgarstki. Gdy jesz i łyżka lub widelec wędruje do ust, łokieć powinien podążać razem z nią, Jeśli obawiasz się, że przez brak podparcia zawartość łyżki lub widelca spadnie, bierz po prostu mniejsze porcje.

3. Nie odmawiaj próbowania potraw

Jeśli gospodarz częstuje Cię jakąś potrawą, nie wypada Ci odmówić. Kucharz włożył wiele pracy w to, by przygotować smaczny posiłek. Weź po prostu niewielką porcję, która, nawet jeśli będzie niesmaczna, nie sprawi Ci dużego problemu. Wyjątkiem są potrawy, których nie jadasz z przyczyn ideologicznych (np. mięso lub nabiał) lub zdrowotnych (np. gluten lub laktoza). O takiej sytuacji powinnaś jednak poinformować gospodarza. Dobrym sposobem jest przyniesienie czegoś ze sobą w formie kulinarnego podarunku – będziesz mógł opowiedzieć coś o sobie i na pewno nie umrzesz z głodu.

4. Nie namawiaj do jedzenia

W dobrym tonie jest częstowanie gości, jednak usilne namawianie ich do jedzenia jest niegrzeczne. Jeśli jesteś gospodarzem nie pilnuj talerzy wszystkich i nie powtarzaj co chwilę „dlaczego nic nie jesz?”. Gdy goście zgłodnieją, na pewno sami się poczęstują. Twoje naleganie może ich wprawić w zakłopotanie, co będzie przyczyną wcześniejszego zakończenia wizyty.

Przeczytaj też: Jakich pytań nie należy zadawać przy stole? Jak odpowiadać na nietaktowne pytania?

5. Talerz przechylaj w stronę od siebie, a nie do siebie

Jeśli zupa, którą jesz, smakuje Ci tak bardzo, że nie możesz zmarnować ani kropli, talerz delikatnie odchyl od siebie. Jeśli jednak możesz, nie rób tego w ogóle – nie jest to szczególnie eleganckie.

6. Noża używaj tylko do krojenia mięs

Noża podczas jedzenia używamy wyłącznie do krojenia twardych mięs. Nie próbuj kroić nim ziemniaków lub makaronu – do podzielenia ich na mniejsze kawałki używaj widelca. Jeśli podano rybę, otrzymasz specjalny nóż, który też nie służy do krojenia. Nożem do ryb wyjmuje się ości. Jeśli nie podano noża do ryb, poproś o drugi widelec.

7. Nigdy nie zostawiaj resztek na talerzu

Marnowanie jedzenia jest złe i niegrzeczne. Nie nakładaj na talerz porcji, których możesz nie być w stanie zjeść. Lepiej nałożyć mniej, a później poprosić o dokładkę. Z tym jednak również ostrożnie – zbytnie łakomstwo nie jest w towarzystwie dobrze postrzegane.

8. Nie grzeb w potrawie – wybieraj kawałek, który jest najbliżej Ciebie

Jeśli kawałek ciasta, które się do ciebie uśmiecha jest zupełnie z drugiej strony patery, przykro mi, ale nie jest Ci on pisany. Nigdy nie grzeb w naczyniu i nie wybieraj kawałków, które znajdują się z drugiej strony. Niedopuszczalnym jest również dotykanie potraw znajdujących się na stole widelcem używanym do spożywania posiłku.

9. Nie dmuchaj na jedzenie – poczekaj, aż wystygnie

Jeśli zupa jest zbyt gorąca, poczekaj. Nie dmuchaj próbując ją ostudzić. To mogło być zabawne w przedszkolu, ale w dorosłym życiu już nie przystoi.

10. Jeśli znajdziesz w potrawie włos, czy skorupkę z jajka, dyskretnie odłóż ją na talerz

Gospodyni lub gospodarz przygotowując dania daje z siebie wszystko. Każdemu może zdarzyć się małe uchybienie, więc nie rób afery. Niepożądanego gościa odłóż na bok jak gdyby nigdy nic. Nigdy nie zwracaj na to uwagi – pani domu będzie przykro.

11. Widelec do ust, a nie usta do widelca

Przy stole siedź prosto i nie nachylaj się nad talerzem. To jedzenie ma trafiać do Twoich ust, a nie usta do talerza. Jedząc zupę pamiętaj też, że nigdy nie należy jeść bokiem łyżki.

12. Nie rozpoczynaj jedzenia, jeśli wszyscy nie otrzymali jeszcze swojego posiłku

Poczekaj, aż wszyscy dostaną swoje danie, a serwująca je osoba usiądzie do stołu. Jeśli zaczniesz jeść wcześniej, wcześniej też skończysz i najzwyczajniej w świecie będziesz się nudziła.

13. O tym, że zaczynamy jeść informuje gospodyni

To gospodyni podaje dania i to ona daje sygnał temu, że można jeść. Nie musi to być werbalny komunikat – wystarczy gest, który zachęci gości do próbowania potraw.

Przeczytaj też: Jak składać życzenia? Czy wypada składać życzenia SMS-em?

14. Podobnie jest z alkoholem – to gospodarz pierwszy podnosi kieliszek

To gospodarz powinien nalewać alkohol i to on daje sygnał do wzniesienia toastu. Nie wychodź przed szereg i – o zgrozo – nie traktuj alkoholu jako napoju gaszącego pragnienie. Do tego służy woda.

15. Nie przyprawiaj dania przed jego spróbowaniem

To bardzo popularne i bardzo niegrzeczne zachowanie. Przyprawianie potraw jeszcze przez ich spróbowaniem świadczy o braku zaufania do kulinarnych zdolności kucharza. Nie proś też o przyprawy, których nie ma na stole – być może w domu w ogóle ich nie ma i wpędzisz gospodarzy w zakłopotanie.

16. Jeśli podana jest  herbata ekspresowa, torebkę odłóż na specjalnie przeznaczony do tego talerzyk

Nie wyżymaj torebki i nie pij też herbaty z torebką w środku – odłóż ją na przeznaczony do tego talerzyk. Jeśli nie ma takiego na stole, możesz o niego poprosić,

17. Nie proś o dokładkę

Jeśli na stole nie ma więcej potrawy, na którą masz ochotę, nie proś o dokładkę. Jeśli już się skończyła, kucharz będzie zakłopotany. Możesz za to skomplementować danie – gospodarz domyśli się, że Ci smakowało i prawdopodobnie sam zaproponuje dodatkową porcję.

18. Brudnych sztućców nigdy nie odkładaj na obrus i nie opieraj o talerz

Po skończonym posiłku sztućce połóż w naczyniu. Nóż i widelec ułóż na godzinę piątą, równolegle do siebie. Nigdy nie kładź ich na stole, nie opieraj o talerz i nie wycieraj chusteczką – to niegrzeczne.

19. Pod stołem nie zakładaj nogi na nogę – będziesz kopała innych

Przy stole należy siedzieć prosto. Oczywiście nie chodzi o to, byś zachowywała się, jakbyś połknęła kołek, ale o to, być siedziała z gracją, Nie zakładaj nogi na nogę – stopu ułóż na ziemi równolegle do siebie, Będzie Ci wygodniej jeść i na pewno nie skopiesz współbiesiadników.

20. Jeśli nie wiesz, jak coś jeść, zapytaj

Jeśli nie wiesz, jak jeść podaną potrawę, zapytaj o to osobę siedzącą obok. Nie musisz udawać wszechwiedzącego i najbardziej obeznanego w tym, jak zachowywać się przy stole – masz prawo nie znać konkretnej potrawy i nie wiedzieć, jak coś się je, Jeśli się krępujesz, obróć sytuację w żart.

21. Nie karm piersią przy stole

To najbardziej kontrowersyjny temat, Jeśli jesteś młodą mamą i nie chcesz odchodzić od stołu, okryj się np. chustą. Kobieca pierś biologicznie służy do karmienia, ale kulturowo postrzegana jest zupełnie inaczej.

22. Nie pouczaj innych jak zachowywać się przy stole

Jeśli ktoś przy stole nie zachowuje się zgodnie ze znaną Ci etykietą, nie poprawiaj go! Zwracanie komuś uwagi jest dużo bardziej niegrzeczne, niż nieprzestrzeganie zasad. Nie posyłaj też wymownych spojrzeń i ostentacyjnie nie wzdychaj.

Ten artykuł wypada mi zakończyć tylko jednym słowem: smacznego! Mam nadzieję, że post o tym jak zachowywać się przy stole okazał się pomocny i rozwiał wszelkie wątpliwości.

  • Katarzyna Gsk

    Bardzo przydatny wpis, niestety wyszło, że kilku rzeczy nie wiedziałam. Dziękuję za tą treść (((=

  • Pingback: Kiedy nie muszę być kulturalna? Savoir-vivre i sztuka łamania zasad - Get the life()

  • Pingback: Co zrobić z torebką? - Get the life()

  • Julia Milczarek

    Pozwolę sobie dodać jeszcze jeden punkt który obserwuje praktycznie w każdym domu. Przy zbieraniu talerzy ze stołu należy odnosić je pojedynczo do kuchni lub na tace, nie kładziemy talerzy jeden na drugim i o zgrozo nie przekładamy resztek na jeden.
    Kiedyś przeczytałam bardzo fajną, prostą zasadę używania sztućców: Sztućce raz podniesione ze stołu, nigdy na niego nie wracają 🙂
    Ja natomiast mam problem z odmawianiem próbowania potrawy. Jestem częstowana w domu w którym podaje się jedzenie gotowe, najczęściej są to ciasta. Nie spożywam takich produktów ponieważ wiem co znajduje się w ich składzie. Niestety osoba częstująca odbiera to bardzo personalnie jako próbę udowodnienia, ze jestem lepszą kucharką. Co z tym fantem zrobić ?

    • Świetna zasada – na pewno dodam ją do listy, gdy będę tworzyła na ten temat film na YouTube (co w najbliższej przyszłości planuję).

      Całkowicie rozumiem Cię jeśli chodzi o niespożywanie wysoko przetworzonych produktów. Masz dwa wyjścia: możesz powiedzieć, że potrawy nie możesz jeść ze względów zdrowotnych (w gruncie rzeczy nie skłamiesz, bo wysoko przetworzone jest niezdrowe), bo np. jesteś uczulona na jakiś składnik lub ograniczasz cukier, lub po prostu powiedzieć, że nie masz ochoty, ale doceniasz starania. Dobrym wyjściem jest też przyniesienie czegoś ze sobą – wtedy gospodarz powinien to też podać na stole.

  • Pingback: 5 zasad, które zaskoczyły mnie w savoir-vivrze - Get the life()

  • Pingback: Po co nam ten cały savoir-vivre? - Get the life()

  • Pingback: Jak przeżyć święta, by nie żałować? - Get the life()

  • Monika Fiszer

    Zawsze miałam dylemat – co z tym odchylaniem talerza przy jedzeniu końca zupy – od siebie czy do siebie? Dziękuję za rozwianie tych wątpliwości.

  • Zawsze mnie denerwuje, jak ktoś doprawia potrawę przed jej spróbowaniem. To tak jakby mówił, że na pewno jest niesmaczna.

  • Ojej, kilka błędów popełniam. 🙁 I wręcz mi smutno, że to jest traktowane jako złe zachowanie przy stole. Na przykład lubię sobie wybierać takie ciasto, które mi smakuje, czyli nawet to z drugiej strony patery. 😀 No jakże nie sprobowac ulubionego ciasta. 😛

    Poza tym zawsze jak jem zupę to przechylam talerz w swoją stronę – teraz będę mądrzejsza! Dziękuję! 🙂

  • Klaudia Kałążna

    Na czasie! Dziękuję! Podoba mi się punkt 6. o tym, że noża uzywamy do krojenia twardych mięs. Staram się tak robić, a otrzymuję zadziwione spojrzenia, że jak to? Widelcem sobie „rozkawałkowuję” ziemniaki? Nie użwyam noża do gołabków? 🙂