Najlepsze gryczane pancakes w wersji mini

Wiecie co jest najgorsze w przygotowaniu przepisów na bloga? To, że przed zjedzeniem trzeba jeszcze zrobić zdjęcia. Dzisiejsze śniadanie należy do mojej ulubionej naleśnikowej kategorii, w której znajdują się również słodkie naleśniki jaglane i placuszki jaglane z bananami. Bezglutenowe, pożywne i bardzo zdrowe gryczane pancakes to doskonała alternatywa dla ich pszennej wersji. Mąka gryczana to skarbnica białek roślinnych, błonnika i przeciwutleniaczy. W przeciwieństwie do oczyszczonej mąki pszennej jest też bogata w magnez, potas, wapń i selen, a także witaminy z grypy B. Gryczane pancakes mają głęboki smak, który doskonale łączy się z owocami. Ja najczęściej jem je z dżemem wiśniowym lub gorącymi śliwkami. Słyszałam, że doskonale smakują też z orzechami, więc jeśli nie macie alergii, dodajcie ich kilka. Smacznego!

Składniki

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj – powstałe ciasto będzie bardzo gęste. Smaż na patelni z nieprzywierającą powłoką – na drugą stronę przekręcaj, gdy na surowej powierzchni pojawią się bąbelki powietrza. Podawaj z owocami lub konfiturą.

  • Pingback: Bezglutenowe naleśniki jaglane - Get the life()

  • Poste i smaczne! Jestem ogromną fanką placuszków wszelkiego rodzaju. Gryczane jadłam, ale nie z mąki tylko na bazie niepalonej kaszy gryczanej i mi smakują 🙂

  • Cały czas robię „zwykłe” naleśniki, cienkie i dosyć duże. Czas chyba zrobić odmianę i przygotować te mniejsze, ale nieco „grubsze”. 😉

  • Gryczane placuszki, to coś co lubię – ja dodaję do nich jeszcze kakao!! Spróbuj tej wersji 🙂

  • elka

    Przepis wyborny, brawo.

  • Anna Przybyło

    Wyglądają smakowicie, będę musiała wypróbować ten przepis.

  • No to mam pomysł na pyszne śniadanie 😉

  • Uwielbiam Pancakes na słodko. To jedyne tego typu placki, które jem na słodko, bo wszelkie omlety, naleśniki i ziemniaczane jem z ketchupem 🙂

    • Ziemniaczane też jem z keczupem – innych sobie nie wyobrażam 😀

  • sklad smaku

    O raju, jaki ciekawy blog, taki do tańca i do różańca 🙂
    Co do robienia zdjęć przez konsumpcją – podzielam małą niechęć 😉

    Pozdrawiam,
    Agnieszka

  • Dominika B

    ale fajne 😀 aż dzisiaj się skuszę i wypróbuje przepis 😀 mam nadzieje ze moje wyjdą przynajmniej ociupinkę – tak ładne jak Twoje! 😀 http://czynnikipierwsze.com/

  • Uwielbiam takie śniadania! 🙂 Ja robię na bazie kaszy gryczanej niepalonej, takich z mąki gryczanej jeszcze nie próbowałam.

  • Zainspirowałaś mnie na pyszne, zdrowe śniadanko 🙂 Jak myślisz, mogę to ciasto zrobić w gofrownicy?

    • Hmmm… ciasto jest gęste, więc coś może z tego wyjść 🙂 Nie próbowałam jednak nigdy, więc gwarancji nie daję.

  • A gdzie ją kupujesz? Jestem bardzo zaskoczona jej istnieniem 🙂 Nie wiedziałam, że mąki mają jeszcze przede mną tajemnice.

  • Mąka dyniowa? A to ciekawostka! A gdzie można taką mąkę zakupić?

    • Ja kupuję w Auchan, ale myślę że w internecie pewnie też się znajdzie 🙂

      • Dziękuję za info 🙂 Gdy coś upichcisz z tej mąki dyniowej, podziel się koniecznie swoimi doświadczeniami 🙂 Pozdrawiam!

        • getthelife

          Popieram – też chętnie zobaczę i spróbuję 🙂

  • Nigdy nie próbowałam mąki dyniowej. Ba, nawet nie wiedziałam, że taka istnieje. Dzięki – teraz na pewno spróbuję 🙂

  • Bardzo się cieszę, że odkryłam ten przepis 🙂 Od dawna się zastanawiam, jak można fajnie użyć mąkę gryczaną 🙂 W przepisie użyłaś też oliwę, to coś dla mnie 😉 Pozdrawiam!

  • W takiej wersji jeszcze nie jadłam!

  • Pysznie wyglądają, muszę wypróbować przepis. Tym bardziej, że są mało wymagające. 😀

  • Muszę przygotować 🙂 Napisz mi proszę, z tych składników ile powstaje placuszków? Ja przyznaję, że często mielę kaszę gryczaną niepaloną i w ten sposób otrzymuję mąkę 😉

  • Wielopokoleniowo 3

    Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 Chętnie wypróbuję 🙂

  • Katarzyna Pożoga

    Jeju az slinka cieknie jak przewijaja sie takie zdjecia! Musze kiedys kupic make gryczana i sprobowac!

  • Kocham mąkę gryczaną – a penkejksy jeszcze bardziej! <3 Przepis super, sama często robiłam podobne, ale zdjęcia na tym ioletowym tle to prawdziwy majstersztyk 😀

  • Muszę w końcu kupić mąkę gryczaną. Odciągam to i odciągam, bo obawiam się, że niedługo mi półek w kuchni zabraknie 😀