Ciasteczka bezglutenowe z czekoladą

Nie znam osoby, która nie lubiłaby czekoladowych ciasteczek. Skład tych dostępnych w sklepach pozostawia wiele do życzenia, więc warto poświęcić chwile i przygotować je samodzielnie. Ciasteczka bezglutenowe z czekoladą to doskonała propozycja dla wszystkich łasuchów ceniących doskonały smak. Bez pszenicy i bez cukru, zdrowe i bezglutenowe!

Składniki

  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g erytrolu lub cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Mąki, erytrol lub cukier oraz proszek do pieczenia wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj jajka i masło. Całość dokładnie wymieszaj ręką lub mikserem. Czekoladę połam w małe kawałki i dodaj do ciasta. Lep kuleczki wielkości orzechów włoskich, a następnie delikatnie spłaszczaj je w dłoni i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut.

Cenne rady!

  • Jeśli dbasz o linię, zrezygnuj z cukru i wybierz erytrol lub inny zdrowy słodzik.
  • Ciasto wyrobi się łatwiej, jeśli masło będzie odpowiednio miękkie. Jeśli dopiero wyjąłeś je z lodówki, połóż je na chwilę na kaloryferze lub w innym ciepłym miejscu.
  • Jeśli nie masz mąki owsianej lun mąki gryczanej, użyj kaszy, którą zmielisz w młynku do kawy!
  • Wybierz czekoladę o zawartości min. 70% kakao!

Mam nadzieję, że wypróbujesz ten przepis. Ciasteczka bezglutenowe z czekoladą są banalnie proste w przygotowaniu, a czas, który spędzisz w kuchni nie przekroczy 5 minut. Daj znać w komentarzu, czy często samodzielnie przyrządzasz domowe słodkości. Smacznego!

Więcej przepisów na zdrowe i bezglutenowe desery znajdziesz w kategorii Słodkości.

 

  • Jutro robię! Jaką mąką można zastąpić mąkę gryczaną?

  • Wyglądają przepysznie! Chętnie bym skosztowała 😉

  • Widzę, że zagoszczę u ciebie na dłużej, bo podajesz przepisy nie wymagające większych ceregieli. Żyję głównie o warzywach, ale czasem ssie mnie na coś bardziej treściwego

  • Kamil Radlak

    Na pewno wypróbuję. Bardzo lubię takie ciastka 🙂

  • Ciasteczka piękne jednak zamiast proszku dodałabym sody 🙂

  • Martyna Cieślińska

    Ekstra wyglądają. Sama robię podobne, wszyscy się u mnie nimi zajadają. Pozdrawiam –> http://www.wpuszczonawmaliny.blogspot.com

  • Ciasteczka wyglądają pysznie! Chętnie wypróbuję przepis 🙂

  • Wyglądają przepysznie <3 Chętnie wypróbuję przepis 🙂

  • Elwira Zbadyńska

    Wyglądają bosko!

  • Dominika Majka

    ale ciekawy przepis 😀 i smacznyyy <3
    http://czynnikipierwsze.com/

  • Muszę koniecznie zaopatrzyć się w erytrol. Zwykle korzystam z ksylitolu. Ciasteczka fajne, z pewnością wypróbuję 🙂

  • Wygladają pysznie I zdrowo!

  • Coś czuję, że by mi posmakowały…

  • Klaudia Banach

    Wyglądają smakowicie 🙂

  • Naturalnie_Witalni

    Uroczo wyglądają. Wypróbuję 😀 / Aneta

  • Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 Spróbuje przepisu !

  • NotatkiNiki

    Chetnie wyprobuje, tylko chetnie bym maslo podmienila na cos innego. JAki tluszcz bys polecila zamiast masla? Olek kokosowy czy moze maslo klarowane by sie nadalo?

    • Olej kokosowy sprawdzi się świetnie 🙂 Z masłem klarowanym nigdy nie próbowałam, więc gwarancji dać nie mogę 🙁