Pieczona owsianka z jabłkiem i rodzynkami

Uwielbiam owsiankę. Moi najbliżsi mogą zaświadczyć, że potrafię jeść ją na śniadanie, obiad i kolację. Śmiało mogę okrzyknąć się owsiankowym mistrzem – znam i stosuję przynajmniej kilkadziesiąt sposobów na jej przygotowanie. Latem najczęściej gości u mnie tzw. nocna owsianka, która rano jest przyjemnie chłodna i orzeźwiająca. Zimą wybieram wersje na gorąco. Pieczona owsianka to pomysł, który od razu mi się spodobał. Słodka, o konsystencji mięciutkiego ciasteczka, doskonała na największe mrozy. Najłatwiej przygotować ją na kilka dni – niezjedzone porcje można przechowywać w lodówce, a rano wystarczy podgrzać.

Składniki

  • 40 g płatków owsianych
  • 1/4 szklanki podgrzanego mleka
  • 1/4 szklanki gorącej wody + 3 łyżki
  • jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • rodzynki
  • pestki dyni

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Jabłko zetrzyj na tarce i wrzuć do garnusza, dodaj 3 łyżki wody i cynamon. Podgrzewaj przez 10 minut. Płatki owsiane wsyp do miseczki, zalej gorącym mlekiem i wodą, przykryj i odstaw na 5 minut. Namoczone płatki owsiane wymieszaj z jabłkiem, rodzynkami oraz pestkami dyni. Całość umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 30 minut.

 

A wy jak przygotowujecie pieczoną owsiankę? Podajecie ją czasem w formie deseru? Dajcie znać w komentarzach!

 

  • A widzisz, ja nie daje pestek – koniecznie muszę spróbować 🙂

  • Poszukująca Alla

    Idę zrobić 🙂 piękne, czyste zdjęcie 🙂

  • www.lovhealthylife.pl

    Wygląda obłędnie pysznie i na pewno tak samo smakuje 🙂

  • Jabłko i rodzynki – moje ulubione połączenie. A jak jeszcze mam jabłko suszone to już w ogóle bajka! 😀

  • Jeszcze nie miałam okazji przygotowywać owsianki pieczone, ale jeśli się wreszcie za to zabiorę, to chętnie skorzystam z tego przepisu. Rodzynki, jabłka – mniam! W ogóle owsianka to jest danie, bez którego nie wyobrażam sobie mojej codziennej diety.

  • Justyna

    Moje ulubiona kolacja w zimie. tylko bez rodzynek

  • Justyna | Mama Wie Wszystko

    My jemy płatki owsiane z owocami. Zazwyczaj na drugie śniadanie. Przepis znajdziesz na blogu, O pieczonej owsiance jeszcze nie słyszałam, ale spróbuję 🙂 http://mamawiewszystko.com/platki-jaglane-z-owocami-pyszne-i-zdrowe-sniadanie/

    • getthelife

      Płatki owsiane, płatki jaglane, płatki gryczane – uwielbiam wszystkie!

  • Baba Jedna

    Oj wygląda znakomicie 🙂

  • Gabriela

    Przepysznie to wygląda , na pewno spróbuje takiej kombinacji smaków 🙂
    pozdrawiam i zapraszam – http://xgabisxworlds.blogspot.com/ 🙂