Placuszki jaglane z bananami

Uwielbiam banany! Niestety, jak na całkiem sporą część rzeczy, które uwielbiam, jestem na nie uczulona. Aby nie musieć rezygnować z ich doskonałego smaku i wartości odżywczych, ciągle poszukuję nowych sposobów podania ich na ciepło. Po bananowym cieście, które pojawiło się na tej stronie kilka dni temu, przyszedł czas na bananowe placuszki z mąką jaglaną. Są naprawdę pyszne i bardzo pożywne.

Składniki

  • 200 g mąki jaglanej*
  • 200 ml mleka
  • 3 średnie banany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy dla osób chorych na celiakię)
  • olej kokosowy do smażenia

* możesz użyć kaszy jaglanej, którą zmielisz w młynku do kawy

Przygotowanie

Mąkę jaglaną, mleko, jajko i proszek do pieczenia umieść w wysokiej misce i dokładnie wymieszaj mikserem. Dodaj pokrojone w plasterki banany i łyżkę oliwy z oliwek. Miksuj na najwyższych obrotach aż do momentu powstania jednolitej masy. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. Podawaj ze ulubioną konfiturą, musem lub świeżymi owocami.