Ekspresowy chleb bezglutenowy

Miałam w swoim życiu czas, kiedy 70% moich posiłków składało się z chleba i bułek. Choć okres ten już dawno mam za sobą, wciąż uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba, a smak kanapki z masłem i pomidorem uważam za najlepszy na świecie, Bezglutenowe pieczywo to nie jest łatwa sprawa. Po kilku nieudanych próbach myślałam, że już na zawsze będę musiała pożegnać się z tradycyjnym smakiem. Wrodzona zawziętość zmusiła mnie jednak do dalszych prób i odkrycia tajemniczego składnika, którym okazała się… woda. To jej ilość wody sprawia, że chlebek jest miękki, a skórka przyjemnie chrupiąca. 

Składniki

  • 200 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 14 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 550 ml ciepłej wody – dodając więcej wody uzyskamy bardziej miękki i puszysty chleb

 

Przygotowanie

Suche składniki dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj wodę łącząc wszystkie składniki. Gotowe ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

  • Czy chlebek jest wilgotny czy raczej suchy? Szukam przepisu na suchy.

    • Jeśli zachowasz proporcje z przepisu – będzie bardziej suchy. Jeśli dodasz więcej wody (100-150 ml), to chlebek stanie się bardziej miękki i puszysty.